به گزارش فرهنگ امروز به نقل از ایبنا؛ تاریخ همه واقعیتها را در خود بازتاب میدهد، چه تلخ و چه شیرین، چه زشت و چه زیبا. مطالعهی تاريخ، به عنوان «حوادث مهم گذشتهی انسان» است، که اگر با نگرشي عبرتآموز مورد توجه قرار گيرد، نقش مهمي در اصلاح حيات فردي و اجتماعي انسانها خواهد داشت. قرآن كريم در آيات بسیاری مردم را به مطالعهی زندگي اقوام گذشته دعوت کرده و در بخش مفصلي از آيات سرگذشت پيشينيان را بيان کرده است. در اين كتاب ارزشمند و روايات پيشوايان ديني به جنبهی عبرت آموزی و کسب تجربه از وقايع تاريخي اهميت بسيار داده شده و اصولاً هدف از مطالعات تاريخي و سرگذشت پيشينيان همين امر بيان شده است. حضرت علي(ع) به منظور تشويق در جهت مطالعه و آشنايي با تاريخ در وصيتنامهی خود به امام حسن(ع) به تأمل خويش در زندگي پيشينيان و سير در اخبار و زندگي آنها اشاره دارد و اين آگاهي و تجربهی ارزشمند را برابر با يك عمر زندگي با پيشينيان قلمداد کرده است. آن حضرت در نامهی خويش به مالك اشتر نيز با عنايت به پديدهی زمان و عبرت در تاريخ بر شباهت تام ميان گذشته و آينده تأكيد دارد.
با توجه به این بینش الهی اهمیت پژوهش و نگارش تاریخ هر چه بیشتر خودنمایی میکند. تاريخ به عنوان معلم بزرگ انسان نه تنها ميتواند در جهتدهي زندگي حال و آيندهی انسانها نقش داشته باشد؛ بلكه معرفتي ارزشمند است كه ميتواند در فهم و دريافت بسياري از علوم و معارف مورد توجه قرار گيرد.
بهره برداري شايسته از اين آينهی تمامنماي زندگي بشري و تجربهی رايگان كه در اختيار بشر و جامعهی بشری قرار ميدهد، توشهی راهي است كه ميتواند راه پر فراز و نشيب آينده را روشن ساخته و انسان ها را در دستيابي به اهداف شايسته در زندگي یاری كند.
بررسی روند فروپاشی حکومت پهلوی و عبرت آموزی از آن، مستلزم گزارش دقیق و غیر مغرضانهی تاریخ این حکومت است. در این محدوده ی زمانی، شیوههای استعمار از پیچیدگی خاصی برخوردار بوده و برای سرکوب ملتها و جنبشها، از تکنیک و ابزارهای پیشرفتهای استفاده کرده است.
تاریخ پهلوی دارای فرازها و نشیبهای زیادی است که با بررسی دقیق آنها، نسل معاصر و آیندگان را چراغی روشن برای پیمودن مسیر آینده بدست خواهد داد. بدین ترتیب گزارش دقیق و درست وقایع این دوران خدمتی بزرگ به آگاهی نسل آینده است.
در این راستا و برای آشنايي عموم افراد جامعه با مباحث تاریخی، بخش تاريخ فرهنگ نامه گروه پژوهه در مباحث مختلف تاریخی به شیوهی نو در صدد تدوين فرهنگ نامه جامع تاریخی برآمد و در این جهت تاریخ پهلوی در قالبي جدید با عنوان فرهنگنامه تاریخ حوادث و رجال عصر پهلوی منتشر شد.
از آنجایی که هدف از تدوین فرهنگنامهی علوم اسلامی و انسانی در وهلهی اول، روان و همه فهم بودن آن، در کنار متقن بودن بر اساس منابع دست اول و معتبر بوده است، در تدوین فرهنگنامهی تاریخ حوادث و رجال عصر پهلوی نیز این امور مدنظر قرار گرفته است.
این مجموعه در واقع تاریخی است روشن و گویا از تاریخ پهلوی که به اتکاء بزرگترین مدارک این دوره، تهیه شده و با قلمی روان و شیوا نگارش یافته است. در این مجموعه سعی شده با تحریر بیش از 300 مدخل اصلی، تاریخ حوادث و رجال عصر پهلوی مورد توجه قرار گیرد. در تدوین مقالات نیز تلاش شده که تمامی حوادث و اتفاقات مرتبط با تاریخ حوادث و رجال عصر پهلوی به دو صورت مستقل و غیر مستقل(درون مقالات مستقل) مورد بحث قرار گیرد.
مجموعه 3 جلدی «تاریخ حوادث و رجال دوره پهلوی» به بهای 27000 تومان از سوی پژوهشکده باقر العلوم منتشر شده است.
علاقهمندان برای تهیه این مجموعه میتوانند به پژوهشکده باقرالعلوم واقع در قم، بلوار نیایش، جنب مصلی قدس مراجعه کنند و یا با شماره 37837308 تماس بگیرند.
نظر شما